2010; and few days remaining

Somewhere in the middle of living phase, we wish to go back to childhood. it is where all dreams seem to be true and our fantasies are satisfied. but once we start to grow, the unpleasant truth hits our reality. we feel like rebelling against everyone who criticize our ambitious ideas. we’re dying for dreams we got to sacrifice. and we want to be given support all the time because we know life isn’t a place to stay alone. i  learned that as we get connected to life, we are definitely tied to ups and downs, smile and tears, to jokes and pain.

2010 is another avenue im put to stroll along. throughout my walk, there are times i feel beautiful where i dont mind getting myself in warmth no matter how cold world has been to me. as well there are also times when i need to just fall tears, shout and scream to the sky, or into the pillow because the days dont make me up.

Am I open to solutions? it is great either to find way that i should strive to be independent. i mean not to depend on so many people and things to set me happy. or else, my days would simply be ruined in case of internet stops working, handphone isn’t functioning or friends start betraying. i learned along the way that when things dont go right i shall be able to calm myself down and keep on travelling. i wont let my mind do the thinking about uncertainty so often, because we know well that our mind always makes the situations worse than they actually are. as we come to the reality, we feel relieved for the events are not as bad as we had imagined. see?..

That’s what part of living is about – we’re forever and constantly being presented with situations that challenge us, make us grow, teach us lessons about life. without challenges, life would be slightly dull and we would never grow to become better people. in completing these 365 days, everyday whenever i find my mind wondering, i write down of what i learned, i focus on good, on forgiveness, and understanding. its ok that sometimes im hurt. i rather give way to peace..

2010 almost reaches the end,will 2011 be better? i have no expectation to give, i’ll let  my alphabets jot the events down. even when a mission is completed, another is meant to continue.

1432 H is greeting..whatever good deeds,keep on enhancing. I pray to Allah for longer life in faith. God willing,insyaAllah..

.

tomyamfan; summarizing 2010
Dec 9th 2010

.


12 responses to this post.

  1. Posted by Moss on December 14, 2010 at 00:15

    your alphabets is your good fren right? well said.nice write again..

  2. Posted by 1 Malaysia on December 17, 2010 at 17:32

    apsal kau punya blog sume tulis bhasa inggeris? kau org melayu kn. knapa ko agungkn sgt bahsa penjajah jahanam tu. tak perlu la tulis2 bahasa inggeris smp balas komen kt fb pn nk speaking.org lain bljar bahsa inggeris gak pe.perlu ke nk ckp ko terer english?? heloo sis, you don’t have to be so passionate about english k. you are malay, show your patriotism

  3. Diamond Peel Intensive Facial Treatment ; Trial Promotion till 31st December 2010; at RM 69 only.

  4. Posted by kay on December 19, 2010 at 10:13

    1 Mlysia:bakpe mu emo sgt?byk bnde len yg ko kne risaukan..org mlyu kt luar sne idup cara barat,pakai barat,makan barat,tu yg patut kite pk..besides, the objective of dis blog is to enhance her english and writing(read her 1st post).she’s still wearing hijab,wearing baju kurung,live in simple ordinary malay’s family,n eat ulam n budu as her fevret. atleast,having her writing in English can attracts others espc non muslim to know more about muslim life,their thought n etc. kang komen lbey2 ko ckp aku nk ngorat die plak. orait, 1 Malaysia..gi bahan blog2 orglen yg sibuk ngn gaya hidup barat k. wassalam=)

    p/s:i’m sure she’s proud being a malay

  5. Posted by tomyamfan on December 19, 2010 at 15:05

    Moss :

    yea, they are. i love them working on behalf of me & helping me out saying things..:)

    1 Malaysia :

    English is not my passion.it’s my profession anyway. i’ll be an English teacher therefore i need to practice getting used to it. sorry if my posts made u annoyed but this is how personal view takes place. i personally need to work on English because i’ll be dealing with it in the name of education- for my pupils later on. im sure u have ur own personal dream to achieve..so do i..

    i appreciate your effort to drop by and criticize me,thank u for that. at least u speak up :) thanks for dropping by.

    kay :

    its okay.public writing is always open to criticism..dealt with it ;) thank u anyway for ur back-up points. u didn’t flirt me, aint u? hehe..thanks for your constant support for OAPP.

    p/s: no doubt, im proud being malay. an originally terengganu-kelantanese malay made – i am.

  6. Posted by 1 Malaysia on December 24, 2010 at 22:48

    kay pengkomen di ats, aku x ckp dia nk ikut cara barat ke dia nk mkn ulam budu ke..haha.tp psl penggunaan bahasa.sedangkan sasterawan2 agung negara susah payah mempertahankan bhsa melayu kau sibuk plak nk ckp blog ini baiklah itulah.. aku x kisah blog2 org lain idup cara barat ke ape.byk lah ak baca blog2 org.minda aku pun terbuka gak. cuma aku sarankan x pyah taksub sgt dgn bhasa inggeris. bahsa melayu masih mampu di gunapakai dlm penulisan2 kreatif. harap maklum.. tamao gado tamao kecoh. cuma pandangan peribadi

  7. Posted by tomyamfan on December 25, 2010 at 14:00

    1 Malaysia :

    Sy yakin, sebagaimana anda menyatakan pandangan peribadi, kay juga menyatakan pandangan peribadi dia terhadap blog ini.. dalam menyatakan pandangan, tiada siapa yg betul atau salah.. idea dan pandangan itu bersifat subjektif. kita semua bebas bersuara namun setiap perilaku haruslah beretika. menghormati pandangan org lain ialah salah satu etika demokrasi yang mana setiap suara perlu didengar dan dinilai.. justeru, terpulang kpd individu untuk menerima atau menolak, menyokong atau mengkritik sesuatu idea itu kerana setiap buah fikiran mempunyai kekuatan dan kelemahan tersendiri bergantung kpd matlamat penulisnya..

    Tiada siapa perlu melenting..tahap kelebihan & kekurangan kita hampir sma..
    No offense, chill all~ :)

  8. Posted by kay on January 6, 2011 at 22:29

    1 mlysia:tamao gado, tamao kecoh k…hehe, awk mmg seorg pencinta bangsa melayu yg tulin. respect! sy bkn nk bgado, cume sian kan penulis..niat die bkn utk tunjuk terer, cume mngasah dan mmbiasakan diri ngn bhs english nih..awk ni mesti lg kuat mkn budu nih,hehehe~

    tomyamfan:keep on writing, malay or english languange it’s oke. it’s not the languange that’s matter, the point is more important k. really like your point of view on certain issues. hopefully u’ll be a good teacher someday…=)

  9. Posted by A7T"Syafar,, on January 13, 2011 at 01:53

    Kene engkaw Etiey…:p, takkan lah 100% hasil pemikiran seseorang tu harus tuk 1 direction, U must share your article’s to any direction of your life, especially to your patriotism. it can be 50-50 or more….
    bahasa melayu gagal menjadi bahasa internasional ke 8 because we are malay people lost our patriotism !

    so…. saya nie nak back-up ncek Malaysia tu…
    hahha…=P
    what say U Kay ?

  10. Posted by kay on January 13, 2011 at 23:20

    hi syafar=)..

    firstly,..eh guna bhs melayu la k. bukan utk defend sesape, tapi menyatakan pendapat.

    pertamanya, kita kena lihat objectif penulis mggunakan bhs english sbg medium perantaraan di dlm penulisannya. pd pendpt sy, objektif penulis adalah bertujuan utk menajamkan kemahiran dan pengetahuannya di dlm bhs tersebut bersesuaian dgn profesyen sbg seorg guru bahasa english kelak. Penggunaan tatabahasa yg tepat, penyusunan ayat yg betul, kebolehan mentafsir maklumat serta berupaya memberikan keterangan dengan jelas adalah penting bg seorg guru bahasa bg memastikan apa yg disampaikan kepada pelajarnya difahami dengan baik. bayangkanla, semasa kita mengajar dan disoal pula oleh pelajar kita berkenaan subjek tersebut, bukankah lebih baik sekiranya kita lebih bersedia dan mmpu menerangkan kepadanya. tambahan pula, pelajar zaman skrg sgt bijak dan kebykkan mereka terutamanya pelajar cina dan india mggunakan bhs english sbg bhs harian mereka di rumah. bayangkan cik etiey kne mengajar, menegur dan mendsiplinkan mereka dlm keadaan mereka lebih biasa bertutur dlm bahasa tersebut. bukankah ade kemungkinan utk mereka memandang rendah cik etiey kita ni..sy harap cik etiey tabah dgn kmungkinan ini dan lebih garang pada masa masa hdpan…bukan dgn suami, tetapi dgn pelajar2nya.

    keduanya, menyentuh mengenai penggunaan blog sbg cara meningkatkan profesinalima seseorg di dalam bidang yg diceburinya bukanla suatu perkara baru. kebykkan blogger yg menceburi bidang profesional spt arkitek, doktor, juruukurbahan, pakar komputer dan sbgnya berkongsi maklumat dan menambah pengetahuan mrk mmpamerkan isu2 berkaitan dgn kerjaya yg mereka ceburi. contohnya doktor menerangkan ttg jenis2 penyakit, pakar komputer ttg jenis2 software serta arkitek ttg rekaan dan seni bina bangunan. Penulis juga mungkin mmpunyai tujuan yg sama,bkn tunjuk pandai tetapi berusaha menyerlahkan profesionalisma dirinya sbg seorg guru english dengan menggunakan bahasa tersebut sbg medium penulisannya.

    ketiga,berkenaan smgt patriotism..x elok ckp cik etiey x patriotism.dr.mahathir pun sygkan melayu tapi dlm blognye turut mggunakan bahasa english sbg bhs perantaraan..hang tuah pon ckp xkan melayu hilang di dunia tp masih menguasai lebih dr 2 bahasa. ia bergantung sbnrnya pd diri seseorg itu. jenis yg lupa diri, lgsung xnak praktik bhs melayu pon bila bersembang, yg tu baru x patriotik.tp penulis rasanya lebih selesa berbahasa ibunda kita klu kt luar. jgn jd cm sesetengah org kita yg nama je melayu tp bhs melayu tunggang langgang,terutamanya bila da lama sgt merantau.

    keempat, rasenya da cm karangan da komen sy. kita bersgka baikla kt etiey k. nati die down, da x dpt sy uji pengetahuan english sy kt cni. atleast bila saya x faham, saya buka kamus. tambah ilmu, tmbah perkataan.kita harus mempertahankan bhasa melayu, tp pd yg sama kita cuba menguasai bhs dan ilmu bangsa lain. Nabi ckp, tuntutla ilmu hingga ke negeri Cina.

    selamat berkawan syafar, selamat berkawan 1 Malaysia, dan penulis jgn amek ati sbb penulis merupakan seorg yg rasional=)

  11. Posted by A7T" 17'Safar,, on January 21, 2011 at 21:30

    OK, selamat berkawan. :D
    Tak dapat komen2 pekan nie,,,
    Rabi’ Al Awwal, wait for me…!

  12. Posted by A7T''7'Rabi' Al Awwal on February 10, 2011 at 23:08

    Ya macam tu la..
    Kata Hangtuah ada betulnya juga. Tapi patut di pelajari Ape hal sampai seseorang macam Hangtuah berkata macam tu. “Takkan melayu hilang didunia”, Kalau tafsiran saya nie…
    sebab dia tahu kalau lain masa budaya melayu tu kan dijajah oleh orang luar. Memang melayu tak hilang, tapi terus berkurang segala hal yang berhubungan dengan budaya melayu tu sendiri pada semua bidang. Termasuk dalam bahasa, bahkan penulisannya pun kita orang dah seronok nak pakai bahasa inggeris ni.
    Betul ke cik Etiey ?
    Hehehe….:P

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: